Κατάχρηση αλκοόλ και εξάρτηση

Κατάχρηση αλκοόλ και εξάρτηση

Η κατανάλωση αλκοόλ – και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – έχει γίνει συνηθισμένη στα πανεπιστήμια. Ακόμη και η κουλτούρα μας δοξάζει και λατρεύει το πόσιμο και το μεθυσμένο.

Έτσι μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε πότε το αλκοόλ μετατρέπεται σε πρόβλημα. Η κατάχρηση αλκοόλ συμβαίνει όταν κάποιος πίνει πολύ συχνά ή πάρα πολύ ταυτόχρονα. Αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, καταστρέφει τις σχέσεις και παρεμβαίνει στην απόδοση του σχολείου και της εργασίας. Ακόμα, παρά τους καταστροφικούς κινδύνους, τα άτομα που κακοποιούν το αλκοόλ δεν σταματούν να πίνουν.

Μερικοί άνθρωποι δεν σταματούν να πίνουν επειδή γίνονται εθισμένοι στο αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει όταν η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε εξάρτηση, γνωστή και ως αλκοολισμός. Όταν ένα άτομο εξαρτάται από το οινόπνευμα, έχει μια έντονη επιθυμία να πίνει, δεν μπορεί να σταματήσει μόλις αρχίσει να πίνει, αντιμετωπίζει συμπτώματα στέρησης εάν σταματήσει και χρειάζεται περισσότερο αλκοόλ για να αισθανθεί παρόμοια αποτελέσματα.

Σημεία & συμπτώματα

• Πόσιμο μόνο
• Προβλήματα που θυμούνται τα πράγματα (π.χ. διακοπές)
• Νομικό πρόβλημα, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια ( DUI )
• Συχνά επιχειρήματα με άλλους
• Λείπουν τάξη, σχολικές εργασίες ή εργασίες
• Δαπάνες σημαντικού χρόνου που αναρρώνουν από το πόσιμο
• Δημιουργία τελετουργιών γύρω από το πόσιμο και την αναστάτωση εάν διακοπεί
• Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως
• Πίνετε με το στόχο να πιείτε
• Πολύ συχνά
• Κρατήστε αλκοόλ σε απροσδόκητα μέρη όπως το αυτοκίνητο
• Υποφέρουν σωματικά συμπτώματα όταν δεν πίνουν (π.χ. ναυτία, εφίδρωση, κούνημα, ανησυχία)
• Ανοχή στο αλκοόλ
• Έχοντας περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα (για τις γυναίκες) ή πέντε (για τους άνδρες)
• Κάνοντας δικαιολογίες για κατανάλωση
• Αίσθημα ενοχής για το ποτό
• Πρέπει να πίνετε αμέσως μόλις ξυπνήσουν

Αιτίες

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάχρηση αλκοόλ ή εξάρτηση. Για παράδειγμα, ο αλκοολισμός τείνει να τρέχει σε οικογένειες, επομένως η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι να έχετε προβλήματα με το αλκοόλ αν κάποιος στην οικογένειά σας κάνει. Απλά να γνωρίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα. Έχοντας μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επειδή μερικοί άνθρωποι αυτο-φαρμακοποιούν. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα στρες και διαθεσιμότητα αλκοόλ.

Το να είσαι σωματικά εθισμένο στο αλκοόλ συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, οπότε μετά από λίγο το σώμα σας ποθεί το αλκοόλ – και περισσότερο από αυτό – να νιώθει καλά.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν ποια θεραπεία είναι καλύτερη, όπως η σοβαρότητα του προβλήματος και αν το άτομο εξαρτάται από το αλκοόλ. Αν το άτομο είναι εθισμένο στο αλκοόλ, συνήθως χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο ή ένα κέντρο θεραπείας για κατοικίες. Η σωματική εξάρτηση μπορεί επίσης να απαιτήσει αποτοξίνωση ή αποτοξίνωση, όταν το αλκοόλ ξεπλυθεί από το σώμα. Τα φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης.

Επίσης, είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία, η οποία βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα προβλήματα και άλλες ψυχικές παθήσεις που μπορούν να συνοδεύσουν τα προβλήματα με το αλκοόλ. να κατανοήσουν καλύτερα την κατάχρηση ή τον εθισμό τους και να προβλέψουν τους παράγοντες ενεργοποίησης · και να χρησιμοποιήσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για να θεραπεύσουν τον αλκοολισμό. Αυτά τα φάρμακα έχουν διαφορετικές λειτουργίες, όπως η δημιουργία δυσμενών φυσικών αντιδράσεων όταν πίνετε αλκοόλ ή μειώνετε την επιθυμία να πίνετε.

Ομαδική και οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και οι ομάδες υποστήριξης όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πίνουν εντελώς, ενώ άλλοι μπορούν να μάθουν να πίνουν με μέτρο. Εάν ένα άτομο είναι εθισμένο στο αλκοόλ, η αποχή είναι καλύτερη.

Τι μπορείς να κάνεις

• Αναζητώ βοήθεια. Εάν το αλκοόλ παρεμβαίνει στη ζωή σας ή δεν μπορείτε να σταματήσετε να πίνετε μόνοι σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν σύμβουλο και να λάβετε βοήθεια. Η ανεπεξέργαστη κατάχρηση αλκοόλ ή η εξάρτηση έχει σοβαρές επιπλοκές. Τα πάντα στη ζωή σας μπορούν να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής απόδοσης, των σχέσεων και της υγείας σας. Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές και δυνητικά επιβλαβείς καταστάσεις.

• Εξάσκηση υγιεινών συνηθειών. Είτε είστε ήδη σε θεραπεία είτε όχι, φροντίζοντας καλά τον εαυτό σας είναι ζωτικής σημασίας. Αποκτήστε αρκετό ύπνο, τρώτε καλά, ασκηθείτε και βρείτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος.

• Μείνετε κοντά σε ανθρώπους που υποστηρίζουν. Μερικοί φίλοι μπορεί να μην καταλάβουν γιατί δεν πίνετε – ή χειρότερα, μπορεί να πιέσετε να πιείτε. Όπως φαίνεται και στο κλισέ, αυτοί δεν είναι φίλοι σας. Περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν και φροντίζουν πραγματικά για την ευημερία σας.